Mi jellemző a rotavírus fertőzésre? Kell-e tőle tartani?

2016.08.25 10:33

A kisgyermekek körében gyakori a betegség. A rotavírust jellemzően ötéves kor alatt kapják el a gyerekek, az egyszeri megbetegedés azonban nem jelent automatikus védelmet, másodszor is legyengítheti a szervezetet a vírus. Ugyanakkor kétszeri rotavírus fertőzés után már jellemzően nem jelentkezik a betegség súlyos formában.

A rotavírus fertőzés lefolyása, tünetei és kezelése

A rotavírus fertőzés három-nyolc napig tart és sok kényelmetlenséget okoz a kisgyereknek és a szülőknek egyaránt. Hiszen melyik apa vagy anya szereti elesettnek látni a gyermekét? Márpedig a rotavírus fertőzés tünetei, a gyakori hányás és hasmenés legyengítik a kicsit. További problémák is jelentkezhetnek: acetonos lehelet, sötétebb színű vizelet, karikás szem és étvágytalanság. Ilyen esetben orvosi segítséget kell kérni, mert kiszáradás alakulhat ki. Ez azért történhet, mert nem sikerül megfelelően pótolni az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat. Gyakran előfordul, hogy az orvos kórházba irányítja a beteget.

Hogyan előzze meg rotavírus elleni oltással a betegséget?

Mindez azonban elkerülhető, ha időben döntenek a vényköteles rotavírus elleni védőoltásról, a Rotarixről. A vakcinát két adagban kell beadni 6 és 24 hetes kor között, így megfelelő védelem várható a betegség súlyos formájával szemben. A legtöbb oltással ellentétben fájdalommentes, mert szájon át juttatják a szervezetbe.

 

Referencia:

Dennehy PH. Infect Dis Clin North Am. 2015 Dec;29(4):617-35.

https://www.nhs.uk/Conditions/Dehydration/Pages/Symptoms.aspx

 

Bővebb információ: https://www.rota.hu

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.

 

 

Ha mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, azonnal értesítse orvosát. Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!

 

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/ROT/0024/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016. 05.24.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. 05.24.

OGYÉI engedélyszám:OGYÉI/28520-2/2016