Bárányhimlő tünetei

2013.11.20 15:27

Bár védőoltással világszerte már negyedszázada, hazánkban pedig 15 éve elkerülhető, mégis a leggyakoribb fertőző betegség a bárányhimlö. Ártalmatlan betegségként tartják számon, mert gyermekkorban viszonylag enyhe lefolyású, ám felnőtt korban és különösen állapotos kismamák esetében veszélyes is lehet a bárányhímlő. Minden tizedik, korábban teljesen egészséges fertőzöttet súlyos szövődményekkel kell kezelni.

A bárányhimlő lappangási ideje

A bárányhimlő lappangási ideje 14-21 nap, az első kiütések csak ezután jelentkeznek, azonban már egy-két nappal korábban fertőző a beteg. A bárányhimlő-járványok elsősorban a téli és tavaszi hónapokban alakulnak ki. A ragály kellemetlen tünetei az egész testet beborító, viszkető pöttyök, láz, gyengeség és étvágytalanság.

A bárányhimlö tünetei

A beteg gyermekek nyűgösek, és ezáltal nehezen kezelhetőek, ráadásul, ha a családban az egyik gyerek elkapja a bárányhimlőt, szinte biztos, hogy a többit is megfertőzi, akiken sokkal több pötty jelenik meg. A varicella zoster nevű vírus okozta bárányhimlőre nincs hatékony gyógyszer, meg kell várni, hogy az immunrendszer egy-két hét alatt legyűrje a kórt. Aki átesik rajta, életre szóló védettséget szerez, bár a szervezetben még évekig lappang a vírus, amely később – főleg idősebb korban – övsömör formájában jelentkezhet.