Hogyan legyen weboldalad

2014.01.27 17:33

Napjainkban szinte elképzelhetetlen a vállalati élet internetes megjelenés nélkül, így aztán talán a legfontosabb lépés a cég életében a saját weboldal létrehozása. Miután sikerült a domain név regisztráció és elkészült a honlap, azt fel kell tölteni egy tárhelyre, hogy mások számára is elérhetővé váljon az interneten. Manapság bevett eljárás, hogy saját, fizikai szerverek helyett az erre specializálódott cégektől virtuális szerver bérlést vesznek igénybe. Ilyenkor a vps hostingot külső, megbízható fél biztosítja.

Tárhely után

Ha megvan a tárhely, akkor két, egyszerű úton lehet feltölteni a honlapot rá.

Az egyik az FTP, a másik pedig a cPanel adminisztrátori felület. Mindegyik esetben érdemes a feltöltendő oldalt mondjuk ZIP programmal betömöríteni, mert ez jelentősen csökkentheti a feltöltési időt, különösen a nagy oldalak esetében. Kicsit részletesebben az FTP-ről: a File Transfer Protocolt azért fejlesztették ki, hogy két számítógép között pofonegyszerűen lehessen file-okat másolni.

Rengeteg olyan program van az interneten, amelyeken keresztül az FTP kapcsolatot tud kialakítani a szerverrel. A kapcsolat létesítéséhez három fő adat szükséges: a szerver neve, ahol az oldalt tárolják, a felhasználó név és a jelszó. A fellelhető programok közül talán a filezellával és a Toltal Commanderrel érdemes próbálkozni. Így aztán a szerver bérlés során igénybe vett tárhelyre felkerül az oldal és elérhetővé válik az internet sokszínű közönsége számára.