Kincsek az idei mozifilmek között

2014.06.09 11:31

Első pillantásra a hazai bemutatású filmek között elég sok olyan alkotás van, aminek már van legalább egy előzménye, azaz semmilyen meglepetés nem érhet bennünket a mozikban.

Ha jobban megnézzük 2014 filmbemutatóit, akkor azért találhatunk egy-két kincset, amire a címben céloztam. Először is egy magyar filmet kell megemlítenem, melyet előbb láthatott Cannes közönsége, mint a magyar nézők: a Fehér Isten ha már ott volt, díjat nyert Cannesban!

A másik általam kiemelt film, a Lars von Trier dán botrányfilm rendező alkotása, a Nimfomániás 1-2. része, melyet jó pár országban le sem vetítenek. Vajon mi lehet az oka? A kérdésre mindenki tudja a választ, ennek ellenére int filmalkotás vállalható, sőt ajánlható, nem véletlenek a filmért kapott szakmai díjak!

A harmadik kincs egy bestseller nyomán készült alkotás, mely egyszerre szomorkás és gyönyörű: Csillagainkban a hiba. Két fiatal, halás beteg esik egymásba halálos szerelembe. És nem a betegségük, hanem szerelmük a lényeg az egész film alatt, ami miatt rajongani lehet ezért az alkotásért.

Ez csak három film a szinte naponta bemutatott új alkotások közül. Az idei mozifilmek között másnak mások lesznek a kincsei. Csak rájuk kell lelni...