Környezettudatos anyagmozgatás - újrahasznosított raklap

2014.03.25 10:36

Legyen szó újrahasznosított anyagból készült vagy új raklapról, nélkülözhetetlen a raktári anyagmozgatásban. Tulajdonképpen ennek megkönnyítésére, az áru állagának megóvására és mozgatására alkották meg. Fából készül, és olyan kialakítású, hogy a különböző anyagmozgató eszközökkel (például targonca vagy kézi béka) könnyedén alá lehessen nyúlni. Maguk a termékek nehezebben mozgathatók önmagukban, alakjuk vagy állaguk miatt. Itt jön képbe a raklap. A rácsos fa alapra rápakolják az árut, majd hogy ne dőljön le, ne sérüljön, általában lefóliázzák, azaz valahogy mindenképpen rögzítik. Ezt követően máris szállítható, teherautóval, vonattal vagy bármilyen más járművel.

Raklapok fajtái

A raklapok két típusát különböztetjük meg.

Az EUR-szabvány raklap a legelterjedtebb, a legtöbb helyen ezt használják. Jellemzően 25 kg-ot nyom maga a raklap, amelyre aztán 1000, de akár 1300 kg áru is felhalmozható. Erős kialakításúak, sokáig sérülés nélkül lehet használni őket. Ha valami bajuk történik, sokkal könnyebb újrahasznosítás során új, kedvezőbb árú raklapot készíteni belőle.

A másik fajta az egyutas raklap, amely az évek során levetkőzte a hozzá tapadó negatív ítéleteket. Régebben ezeket gyenge minőségük miatt gyakorlatilag egyetlen útra, egyszer lehetett felhasználni. Mára azonban nagyot fordult a világ, és a vásárlói, akár egyedi igényekhez igazodva ezek is masszívak, súlyuktól függően 300-1000 kg szállítására alkalmasak. Mindkét típus különböző fajtáiból a rendelhet a www.raklapbudafok.hu oldalon.