Milyen fajta raklapok vannak?

2014.05.20 15:12

A raktárosok életét és az áru mozgatását könnyíti meg a fából készült raklap. Ennek két fontos típusát ismerjük, amelyekről jelentőségük miatt érdemes szót ejteni. Az UIC-EUR a legelterjedtebb szabvány, amelynek szigorú szabályoknak kell megfelelnie a gyártás során. A név és a hitelesítő fémkapocs miatt is könnyen felismerhető a jellemzően világos, de olykor szürke deszkázatú raklap. Az önmagában 25 kilogrammot nyomó kellékre 1200-1300 kg áru megy fel, ráadásul az UIC-EUR raklap kimondottan erős, sokáig bírja a terhelést, többször is használható.

Az egyutas raklap kedvező árú

Bár korábban az egyutas raklapot inkább silány minőégéről ismerték, mára a vásárlói igények miatt „kinőtte” rossz tulajdonságait. Könnyebb (10-18 kg) és kevesebb fér rá (300-1000 kg), de ugyancsak terhelhető, ráadásul kedvezőbb áru, ezért széles körben használt.

Mindegyikre igaz, hogy a raktárakban a különböző méretű, súlyú, különböző mértékben törékeny árut ezekre pakolják, hogy biztonságosan szállítsák csomagolni vagy a teherautóhoz. Így sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a többszöri mozgatás során sérül, törik, nem beszélve arról, hogy hatékonyabb is így a munka. Fontos, hogy a raklapok jó minőségűek és épek legyenek, mert rémálomba illő kép, amikor több száz kilogrammnyi áru törik darabokra szemünk előtt. A P&P Budafok Kft. ilyen termékeket forgalmaz, amelyeket a www.eladoraklap.hu oldalon is megtalál és megvásárolhat.