Mit kell tudni a bárányhimlőről?

2016.05.03 11:50

A legtöbb szülő pontosan emlékszik arra az időszakra, amikor gyermeke átesett a bárányhimlőn, hiszen szülőtől és gyermektől is nagy türelmet igénylő, kemény hetek ezek. A kicsik döntő többsége még az óvodáskor végéig átéli a bárányhimlőt, amely ebben a korban kevésbé veszélyes betegség, mintha felnőttként kapnák el. Bár a bárányhimlő alapvetően enyhe lefolyású, olykor kórházba jut a gyermek. Ha erősen köhög, nem iszik eleget, elesett, a kiütések körüli terület pirossá, duzzadttá válik vagy még  akkor is lázas, amikor már nem alakulhatnak ki újabb hólyagok, érdemes orvos segítségét kérni a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében (is). A betegség 10-21 napos lappangási időszakot követően lép fel.

 

A bárányhimlő tünetei, figyelmeztető jelei

 

A bárányhimlő tünetei az egész testen és nyálkahártyákon is kialakuló viszkető, jellegzetes kiütések. Ezek később hólyagos, majd pörkös kiütésekké válnak. Elsősorban a törzsön jelentkeznek, de a szem, a szemhéj és a nemi terület is érintett lehet. A bárányhimlő tünetei közül a láz, a rossz közérzet, az étvágytalanság, a fejfájás és a gyengeség már a kiütések kialakulása előtt egy-két nappal megjelenhet. A bárányhimlő  kezelésében fontos, hogy rövidre vágjuk a gyerek körmeit, így nem tudja elvakarni a kiütéseket, illetve gyógyszerrel, házi praktikákkal enyhíthetjük a tüneteket.

 

Előzze meg! A bárányhimlő elleni oltás

 

A legegyszerűbb azonban időben kérni a már évtizedek óta rendelkezésre álló bárányhimlő elleni védőoltást, amely két adagban beadva ugyan nem százszázalékos, de igen erős védelmet nyújt a betegség ellen.

 

Bővebb információ: https://www.baranyhimlo.hu

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/VAR/0011/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016.04.11.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.04.11.

OGYÉI engedély száma: OGYÉI/19080-2/2016