Mivel jár a terhesség?

2014.07.22 10:37

Testünk jelzéseire érdemes odafigyelni, szervezetünk csodálatra méltó módon adja tudtunkra a benne lezajló folyamatokat. Így van ez a terhesség során is.  Az áldott állapottal együtt járó néhány kellemetlen tünet mutatja, hogy eljött az idő a babavárásra. Ezek a tünetek egyénenként változóak, hol erősebben, hol gyengébben jelentkeznek, nem ritka az olyan kismama sem, aki jóformán tünetmentesen, kellemetlenségek nélkül "megússza" ezt a 8-9 hónapot.

Milyen tüneteket produkálhat a test babavárás során? Mik a terhesség tünetei?

Viszonylag a korai szakaszban jelentkezhet gyakori pisilés, vizelési inger, ami sokak számára megtévesztő lehet, hiszen felfázás, hólyaghurut során is ezek a tünetek mutatkoznak. A fiatalabb lányoknál aggodalmat, ezzel ellentétben a babát már hosszabb ideje váró pároknál pedig határtalan örömöt okozó menstruáció elmaradása lehet a legbiztosabb jel a terhességre. Erre a drogériákban kapható terhességi gyorsteszt, illetve egy nőgyógyász felkeresése eloszlathatja minden kétségünket, biztos választ adva kérdésünkre. Korai tünet lehet még a fáradtság, kimerültség, rosszullét.

A reggeli rosszullét

Az a bizonyos "reggeli rosszullét" nem válogat, szinte minden kismamánál fellép, viszont korántsem biztos, hogy a fogantatás pillanatától jelentkezik, lehet az hetekkel később fellépő tünet is.  A hányinger pedig nem csak reggel, hanem a nap 24 órájában, az egész terhesség során kínozhatja a kismamát. Változó közérzet, szagérzékenység, hangulatváltozás, fizikai megnyilvánulás szerint pedig a megduzzadt mellek érzékenysége, illetve hátfájás társulhat a babaváráshoz. Ide kattintva további hasznos információk találhatók a terhesség tüneteiről!