Rota virus oltás

2013.11.20 13:35

Világszerte a rotavírus felelős a legtöbb hányással és hasmenéssel járó megbetegedésért. „Demokratikus" vírusnak is nevezik, hiszen nemtől és szociális helyzettől függetlenül bárkit megtámad. Általában a gyermekek túlnyomó többsége az óvodákor végére legalább egyszer elkapja. Ha egy családon belül valakit megfertőz, kortól függetlenül a többiek sem kerülhetik el a megbetegedést.

Rota vírus tünetei

A rota virus vizes hasmenéssel és intenzív hányással, olykor magas lázzal jár. A rota vírosus fertőzés hatására folyadékvesztés lép fel, s ha nem sikerül megfelelően a pótlás, súlyos következményekhez vezethet. Éppen ezért veszélyeztetettek a legfiatalabbak, a 6-24 hónapos csecsemők, mert náluk nehéz megoldani a megfelelő folyadékbevitelt. Ráadásul súlyos esetben a szájon át bejuttatott folyadékból semmi sem marad meg.

Rota vírus lappangási ideje

Rövid lappangási idő után gyorsan kialakul és 3-7 napig is eltarthat. Míg a felnőtteknél a rota virusos megbetegedést elég otthon kezelni, a gyermekek gyakran szorulnak kórházi vagy orvosi ápolásra, amikor infúzión keresztül juttatják szervezetükbe a szükséges ásványi anyagokat. Ha a kiszáradást nem kezelik megfelelően, súlyos sokkos állapot, szívritmuszavar merülhet fel, de akár halálhoz is vezethet. A rotavírus nagyon ellenálló és ragályos, órákig képes kézbőrön, fertőzött játékokon és háztartási eszközökön túlélni. Bővebben a rota vírus oltásról itt olvashat!